Zgodovina društva

Med Ljubljano in Celjem leži zasavsko hribovje, kjer Sava teče mimo hrastniške doline s prijaznimi ljudmi. V svetu strmih bregov, ozkih dolin in neštetih grap so se vztrajno razvijale športne dejavnosti, med njimi tudi kolesarstvo.

Kolesarsko društvo Hrastnik sodi med starejša tovrstna društva v Sloveniji, saj je bilo ustanovljeno že 21. avgusta leta 1927. V letu 1931 so takratni člani organizirali prvo dirko v dolžini 50 km, kar je bilo v tistih časih zelo lep uspeh. Med II. svetovno vojno društvo ni delovalo, saj ga je okupator ukinil. Ponovno je bilo ustanovljeno 10. marca 1957, ko so se okrepile želje po tekmovanju. Največ zaslug za tekmovalne uspehe pa imata trenerja tistega časa – Jože Majes in Pavel Bauerheim.

Prve vidnejše uspehe so tekmovalci  dosegli po letu 1962 na prvenstvih Slovenije in tekmah po Jugoslaviji. Največje tekovalne uspehe so dosegli Jože Majes, Vinko ŽeleznikBranko PovhRudi KajičIvan TrotovšekBojan FrangešBorut PiršSandi Leskovšek in pa Miran Cvet, ki je še vedno aktiven kolesar in od leta 2001 eden najboljših slovenskih rekreativnih tekmovalcev na vzponih.

Novo obdobje se je pričelo leta 1997, ko se je na pobudo peščice članov spremenil statut društva ter s tem tudi dejavnost, ki se je kazala skozi organizacijo rekreativnih tekem in kolesarskih izletov. Kmalu se je pokazalo, da je tudi na drugih podobnih prireditvah pomembna naša udeležba, zato smo začeli tekmovati v cestnem in gorskem kolesarstvu.

V obdboju od 1998 – 2001 smo organizirali vzpone na priljubljeno izletniško točko v Gore. Strmine tega vzpona so 10.5.1994 v gorskem kronometru preizkusili tudi tekmovalci  2. mednarodne kolesarske dirke »Po Sloveniji«. Že od leta 2002 dalje v času športnih prireditev ob prazniku občine Hrastnik organiziramo tradicionalni vzpon na Kal.  Najboljši čas vzpona je dosegel Miran Cvet leta 2002, ki se je na vrh povzpel v 24. minutah in 46. sekundah in je še vedno nosilec rekorda.

Poleg vzpona na Kal smo organizirali tudi tekmovanje v olimpijskem krosu (cross-country) z gorskimi kolesi na Ojstrem, v letu 2013 pa v samem centru Hrastnika dirko v krosu na izpadanje »Eliminator Hrastnik«. Eliminator je nova šprinterska kolesarska disciplina v kateri je domačin Miha Halzer dosegel odlične rezultate v svetovnem merilu. V letu 2012 je zasedel drugo mesto na svetovnem prvenstvu v Salfeldnu v Avstriji, v letu 2013 pa ravno tako drugo mesto na evropskem prvenstvu v švicarskem Bernu.

Poleg organiziranja tekmovanj in izletov pa predvsem v zadnjih letih delovanja skrbimo za nadaljnji razvoj društva tudi z usmerjanjem in poučevanjem podmladka v tem lepem, individualnem športu – Delo z mladimi